fbpx

Design Thinking technieken: onze top 6

door | 19 november 2020 | Design thinking

Leestijd: 5 minuten

Design thinking is onze favoriete innovatiemethode. De methode bestaat uit 5 stappen, die je iteratief doorloopt. Er zijn veel creatieve technieken om elke stap van Design Thinking uit te voeren. Welke adviseren wij als innovatiebureau? In dit artikel delen wij onze favorieten met je.

Design Thinking technieken

Design Thinking is een mensgerichte aanpak voor probleemoplossing. Het is een creatieve, iteratieve en praktische methode. Je combineert empathie en creativiteit om aan de behoeften van gebruikers te voldoen.

    Je kunt meerdere Design Thinking technieken toepassen voor elke stap in het proces. Als je de klant maar centraal stelt, vanuit meerdere perspectieven (frames) oplossingen bedenkt en deze ook test bij je eindgebruiker, dan zit je goed.

    Design Thinking in 5 stappen

    Figuur 1: De 5 stappen van Design Thinking

    Top 6 Design thinking technieken

    Geen Design Sprint, workshop of Design Thinking Training is hetzelfde. Je stemt je technieken af op het team en je doel. Dit is onze top 6 Design Thinking technieken:

    1. Design thinking techniek: inleven met klantinterviews

    Tijdens de empathiefase, zoek je naar onvervulde behoeftes van je klant. Je kunt je op verschillende manieren inleven in de klant. Bijvoorbeeld via observatie, 1 op 1 interviews of met een klantpanel.

    Marty Neumeijer zegt in zijn boek The Brand Gap het volgende over klantpanels.

    “Focusgroepen zijn bijzonder vatbaar voor iets dat het Hawthorne-effect wordt genoemd – de neiging van mensen om zich anders te gedragen als ze weten dat ze weten dat er iemand kijkt. In groepen lijkt het erop dat sommige mensen gewoon moeten pronken.”

    Wil je dus inzicht in het echte gedrag van je klanten ga dan voor 1 op 1 interviews. Het lukt namelijk niet altijd om mensen te observeren in hun werkomgeving. Tijdens 1 op 1 klantinterviews kun je goede vragen stellen om de klantbehoefte te ontdekken. Het is immers wel belangrijk dat je goede vragen kunt stellen.

    2. Design thinking techniek: framen

    Het framen van de uitdaging is cruciaal voor creatieve oplossingen. Framen is vanuit meerdere perspectieven naar (een deel van) het probleem kijken om kansen te ontdekken die je formuleert als een zin die start met ‘hoe kunnen we’. 

    De waarde van de design thinking techniek framing is dat niet alleen de gebruikelijke invalshoeken voorbijkomen. Maar juist de niet vanzelfsprekende invalshoeken. En deze leiden tot originele ideeën en innovatie.

    Een leuk voorbeeld.

    Tijdens een Design Thinking workshop voor NS Stations was de uitdaging om lezen op stations stimuleren. De aanname (en dus het frame) bij de deelnemers bleek: bedenk een stationsbibliotheek. Dat belemmerde de creativiteit. De bibliotheek stond centraal en niet de reiziger. 

    We pasten het frame aan naar “hoe kunnen we reizigers meer laten lezen?” Dit heeft wel geleid tot een verrassende oplossing, namelijk: de stations-leestafel waar mensen tijdens het wachten konden lezen. Die is er dan vervolgens ook gekomen.

    Prototype van de stations leestafel, tijdens onze innovatieworkshopPrototype van de stations leestafel, tijdens onze Design Thinking workshop

    3. Design thinking techniek: lightning demo’s

    Lightning demo’s (ook wel snelle demo’s genoemd) is een waardevolle Design Thinking techniek. We passen deze standaard toe tijdens een Design Sprint. Deelnemers presenteren individueel, in 5 minuten, hun beste ideeën voor het probleem. Daarbij moeten ze inspiratie halen uit andere industrieën. 

    Het waardevolle aan lightning demo’s is dat het een individuele opdracht is. Deelnemers kunnen elkaars creativiteit dus niet beïnvloeden. Dit zorgt voor een rijk palet aan unieke oplossingen. Ook levert het een hoop inspiratie op. 

    Inspiratie uit andere branches halen wordt ook wel cross-industry innovatie genoemd. Zo is het drive through-concept van McDonalds gebaseerd op de principes van een snelle pitstop in de Formule 1. En BMW heeft inspiratie gehaald uit de videogame-industrie.

    4. Design thinking techniek: individuele solution sketch

    Deze is ook lekker: de solution sketch. Dit is een schets waarop je jouw idee visualiseert in drie tekeningen. 

    Om het beste idee te selecteren hang je alle solution sketches aan de wand. Anoniem. Vraag deelnemers om met rode stippen te stemmen op de beste schetsen of onderdelen daarvan. De schets met de meeste rode stippen wint. 

    Deze techniek is krachtig omdat je niet (onbewust) stemt op iemand met de hoogste hiërarchische positie of de beste presentatieskills. Je focust daarentegen op elementen die emotie losmaken. Zo krijg je snel inzicht in wat de meeste mensen aanspreekt.

    Download hier onze solution sketch tool!

    5. Design thinking techniek: rapid prototyping

    Bij de prototyping stap van Design Thinking wil je in korte tijd simpele modellen ontwerpen om je ideeën tastbaar te maken. Met het doel je ideeën te testen bij klanten. Met onze eigen protobox maken deelnemers rapid prototypes, ook wel snelle prototypes genoemd. Snelle prototypes kunnen variëren van een schets tot een kartonnen model of zelfs een klikbaar digitaal demo.

    In bovenstaand voorbeeld van de stations leestafel hebben we als rapid prototype letterlijk een tafel en een stapel boeken naar de stationshal gesleept. Zo konden we tijdens de workshop met reizigers in gesprek gaan over het idee. 

    Werken met snelle prototypen heeft meerdere voordelen. Ten eerste kun je reflecteren als team en zo ontwerpfouten eruit halen. Ten tweede kun je een snel prototype ook voorleggen aan klanten.  Zo ontdek je in een vroeg stadium of je idee levensvatbaar is. Tot slot is is het maken van snelle prototypen als design thinking techniek gewoon leuk om te doen. Je krijgt toch energie als jouw idee ineens tot leven komt?!

    6. Design thinking techniek: crazy 8

    De crazy 8 is een snelle oefening die je uitdaagt om in 8 minuten 8 verschillende ideeën te tekenen. Vouw een A4-tje drie keer dubbel zodat je 8 vakjes hebt. Zet vervolgens de timer 8 keer op 1 minuut. En tekenen maar!

    Dit lijkt misschien een onmogelijke opgave, maar geloof ons. Iedereen kan tekenen en komt binnen 8 minuten tot de meest originele ideeën.

    Waarom het één van onze favoriete design thinking technieken is? Omdat je in een korte tijd veel ideeën genereert. Daarbij worden de ideeën visueel gepresenteerd, waardoor je ideeën beter kunt communiceren.

    Meer leren over design thinking?

    Als je meer wilt leren over design thinking schrijf je dan in voor onze tweedaagse training Design Thinking Fundamentals. Speciaal voor professionals die de design thinking technieken willen leren toepassen op hun eigen uitdaging.

      Tot Friday!

      Jip-innovatieprojectmanager

      Jip werkt als projectmanager en business innovator bij Friday out of the Box. Hier ondersteunt zij de consultants met de planning, creatieve conceptontwikkeling, klantonderzoek en het visualiseren van innovatieve oplossingen in (digitale) prototypes. Jip heeft een passie voor ontwerp. 

       

      Aan de slag met Design Thinking?