Lisette van Duivenbooden is consultant bij Quattri. Quattri helpt zorgorganisaties met al hun vraagstukken rondom hun Elektronisch Cliënt Dossier (ECD). Zo kunnen zorgmedewerkers zoveel mogelijk tijd en aandacht aan hun cliënten besteden. Om de dienstverlening te blijven vernieuwen heeft Quattri een innovatieteam opgericht, waar Lisette voorzitter van is. Zij kiest o.a. de juiste vorm voor de creatieve brainstormsessies en business experimenten.
Lisette gaf de training Innovatieworkshops Faciliteren een: 9
Lisette, waarom koos je voor de training Innovatieworkshops Faciliteren?
“Mijn leidinggevende heeft dit aangedragen. Hij liet me de training zien en vroeg of ik mee wilde doen. Het leek me een erg leuke training en wilde mezelf graag opgeven. Ik had me toentertijd niet gerealiseerd dat faciliteren echt een vak is. Ik heb het al veel gedaan en het leek me nu juist tof om deze skill verder te verdiepen en zo een echt goede facilitator te worden. Geen training in welke creatieve technieken je moet gebruiken, want daar staat het internet vol mee. Maar juist een training in hoe je de rol van facilitator het beste op je kan nemen.”
“Eerder maakte ik alleen een presentatie. Ik heb nu van Joey geleerd dat het echt in de details zit.”
Foto: Lisette en mede-cursisten tijdens de training Innovatieworkshops Faciliteren Fundamentals.
En? Wat waren je belangrijkste lessen uit de training?
“Een les die ik heb geleerd is om als facilitator ervoor te zorgen dat iedereen gehoord wordt. Iedereen die deelneemt aan jouw sessie moet zich vrij voelen om zijn mening te kunnen geven en hier ook de ruimte voor krijgen. Hier kan je op een creatieve manier invulling aan geven. Dat vond ik een hele mooie les.
Mijn tweede les is hoe belangrijk het is dat je als facilitator goed presenteert aan een groep. Bijvoorbeeld hoe je jezelf voorstelt maar ook om even te checken bij de deelnemers of het oké is dat jij inbreekt (een interventie doet) als het proces niet lekker loopt.
Daarnaast weet ik nu hoe belangrijk de voorbereiding is. Eerder maakte ik alleen een presentatie. Ik heb van Joey geleerd dat het echt in de details zit. Het is belangrijk om van tevoren goed na te denken over hoe je de sessie wilt inrichten. Je hebt daarvoor een uitgebreide agenda en draaiboek nodig die op de minuut is uitgedacht om er voor te zorgen dat alles vloeiend loopt. Het gevolg is dat je de opdrachten supergoed en simpel kan uitleggen omdat je superscherp hebt waar de opdracht over gaat, wat het doel is en hoe lang het duurt. Als je vervolgens afwijkt van je planning weet je ook gelijk wat de gevolgen zijn.”
“De ‘droge sessies’ die ik voor de training organiseerde kan ik nu omtoveren tot inspirerende sessies met creatieve werkvormen.”
Heb je het al toegepast in je werk?
“Tussen de twee trainingsdagen heb ik het geleerde al toegepast op mijn werk. En ik bereid momenteel een aantal sessies voor. Daar heb ik erg veel plezier in. Tijdens de eerste dag van de training kreeg ik al veel nieuwe ideeën over hoe ik mijn creatieve werksessies wilde inrichten. De ‘droge sessies’ die ik voor de training organiseerde kan ik nu omtoveren tot inspirerende sessies met creatieve werkvormen. Om te voorkomen dat je langdurige discussies krijgt heb ik stembordjes gemaakt waarbij iedereen heel snel en gemakkelijk antwoord kan geven. Opeens was er ruimte om over de verschillen te praten en hierdoor werden discussies heel eenvoudig, kort en krachtig. Dit heb ik onder andere voor elkaar gekregen door op detailniveau een draaiboek te maken. Het leuke is dat ik collega’s hier ook mee verder help, zij kunnen mijn draaiboeken ook gebruiken en leren daar ook weer van.”
“Super leerzaam en de dagen vlogen voorbij.
Er gebeurde zo veel”
Wat vond je van Joey als trainer?
“Joey is super enthousiast en heel kundig. Erg leuk om van te leren. Je wisselt tussen inzichten die zijn gebaseerd op zijn ervaring en inzichten vanuit de theorie. Super leerzaam en de dagen vlogen voorbij. Er gebeurde zo veel. Ook was er een goede mix tussen leren van de theorie en leren door te doen. Daarnaast hing er een fijne sfeer om feedback te krijgen van Joey maar ook van de andere deelnemers.”
Aan wie in je netwerk zou je deze training aanraden?
“Aan collega’s en oud collega’s, ik heb ze er ook al over gesproken. Ik weet dat ze veel workshops geven en ik denk dat ze hier veel aan zullen hebben. Ik heb namelijk het idee dat deze ervaring en skill wordt onderschat. Als je er affiniteit mee hebt, kan het juist van toegevoegde waarde zijn om van iemand te leren de er al heel veel ervaring in heeft.”
“We kregen veel huiswerk, daar ben ik eerlijk over, maar
hierdoor kon ik binnen no time een extra skill ontwikkelen”
Leuk moment tijdens de training?
“Ik moet aan het moment denken dat we met lego gingen bouwen. Joey noemde het een ice breaker. Op de 2e trainingsdag kregen we de opdracht om met lego je slechtste date ooit na te bouwen, en dan 90% groter maken of uit te bouwen. Het was heel leuk om te zien hoeveel plezier iedereen had en tegelijkertijd was het ook iets geks. Zoiets doe je niet vaak op je werk. Doordat je iets persoonlijks deelt creëer je juist verbinding met elkaar wat weer belangrijk is voor de teamprestatie. Daarnaast ben je creatief bezig en dat vind ik leuk. Wat ik ook tof vond, was het besef dat ik in twee dagen heel veel heb geleerd. We kregen veel huiswerk, daar ben ik eerlijk over, maar hierdoor kon ik binnen no time een extra skill ontwikkelen. Ik heb nog 100 dingen te leren, maar in twee dagen heb ik een hoop stappen gemaakt. Daar kijk ik met veel voldoening op terug.”
Ook innovatie leren faciliteren?
In het artikel 101 creatieve technieken vind je veel inspiratie en werkvormen om te gebruiken tijdens innovatieworkshops en creatieve sessies. Wil je je verder ontwikkelen als (online) facilitator? Check dan onze training Innovatieworkshops faciliteren fundamentals en Innovatieworkshops Faciliteren advanced. Zo word je innovatie de baas.
Tot Friday!
Tara Bruggink is Jr. Business Innovator bij Friday out of the Box. Ze loopt hier stage, maar vergis je niet: er wordt door het innovatieteam net zo hard van haar geleerd. Tijdens haar opleiding Business Innovation heeft zij alle fasen van het innovatieproces leren toepassen, een hele onderzoekende mindset aangeleerd en faciliteer-talent ontwikkeld. Dit is de toekomst van innovatie. En daar schrijft ze regelmatig over.