fbpx

Wat is divergeren?

door | 21 oktober 2022 | Kennisbank

Leestijd: 3 minuten

Divergeren is een manier van denken waarbij je zoveel mogelijk opties genereert voor een probleem. Divergeren is vooral belangrijk als je op zoek bent naar creatieve oplossingen. Want als je veel ideeën genereert dan zitten daar vaak ook een paar out-of-the-box ideeën tussen.

Voor welke beroepen is divergeren belangrijk?

Als je een creatief beroep hebt dan is divergeren standaard onderdeel van je werk. Denk aan marketeers die een verrassende campagne willen bedenken of een kunstenaar die een abstract portret wil schilderen. En voor business innovators is divergeren helemaal belangrijk. 

Technieken om te divergeren

Er zijn veel manieren om te oefenen met divergeren. Dit zijn er twee:                           

Braindump                                                                                                                     
Niemand wil voordehandliggende ideeën. Toch zitten ze in je hoofd. Een goede manier om hier vanaf te komen is een braindump. Schrijf het probleem op in de vorm van een vraag en schrijf vervolgens alle eerste ideeën op die in je hoofd opkomen. Nu is je brein klaar voor echte out-of-the-box oplossingen.

Brainstormen
Brainstormen is één van de bekendste technieken om te divergeren met een team. In een brainstormsessie bedenk je zoveel mogelijk innovatieve ideeën door om de beurt een nieuw idee toe te voegen aan de bestaande.

Tips bij het divergeren

Het doel van divergeren is veel ideeën genereren. Hiervoor heb je open denkruimte nodig waarin mensen in alle vrijheid hun ideeën kunnen uiten. Zo voorkom je dat je verzandt in uitspraken als “ja, maar”,  “dat gaat teveel geld kosten”, of “dat hebben we al vaker geprobeerd.’’ 

Hanteer de volgende regels om het afremmen van ideeën te voorkomen:

  • Stel je oordeel uit en zorg voor een veilige omgeving – Er zijn geen gekke of rare ideeën. Alle ideeën zijn goed, worden geaccepteerd en opgeschreven. En mocht iemand een idee killen? Laat die deelnemer dan met twee nieuwe ideeën komen. Dat werkt altijd goed! 
  • Focus op kwantiteit – Kwantiteit zorgt uiteindelijk voor kwaliteit. Check wel of elk idee wel een oplossing voor het probleem.
  • Bouw voort op elkaars ideeën – Door ideeën van anderen kom je vaak zelf weer tot nieuw inzicht. Laat je inspireren en bedenk bijvoorbeeld alternatieven voor de ideeën van je collega’s.
  • Geen smartphones of laptops – Na een (digitale) onderbreking duurt het gemiddeld 23 minuten en 15 seconden om weer in concentratie te raken. Zorg dus voor zo min mogelijk afleiding waardoor deelnemers zich volledig kunnen focussen op de brainstorm.
  • Schrijf alles op – Elk idee kan waardevol zijn ook al zie jij dit niet meteen voor je. Door alles op te schrijven heb je veel ideeën waar je uiteindelijk uit kan kiezen.

Wat komt er na het divergeren?   

Na het divergeren volgt emergeren en convergeren. Emergeren doe je door betekenis te geven aan de ideeën. Je bespreekt ze, zoekt patronen en maakt verbindingen. Tijdens en het convergeren ga je voor het beste idee. Je beantwoord vragen zoals: Welke ideeën geven het beste antwoord op de vraag? Welke ideeën zijn het meest out-of-the-box en welke ideeën kunnen we ook echt uitvoeren?

Divergeren is een manier van denken waarbij je zoveel mogelijk opties genereert voor een probleem. Je kunt verschillende divergeertechnieken gebruiken zoals de braindump en brainstormen. Als je beter wilt leren divergeren stapel dan meerdere brainstormtechnieken in je creatieve sessie.

Download het gratis e-book Beter Brainstormen

Tot Friday!

Eline - Friday out of t

Eline de Graaff is Jr. Business Innovator bij Friday out of the Box. Met haar passie voor innovatie en taal, houdt ze zich het liefst bezig met het schrijven van out of the box content. Ook ondersteunt ze in klantprojecten en volgt ze de masteropleiding Projectmanagement. Tijd om van het leven te genieten is er ook, als foodie én fanatiek sporter!