fbpx

Future Friday – Innovatie injectie voor de zorg

door | 4 juni 2024 | Innovatiestrategie

Leestijd: 6 minuten

We willen de zorg toegankelijk, betaalbaar en van hoge kwaliteit houden. Dan is innovatie cruciaal. Maar als je te maken hebt met overvolle agenda’s, structurele personeelstekorten en de druk om te digitaliseren… Ga dat dan maar eens fiksen als innovatiemanager.

Afgelopen vrijdag vonden 15 innovatiemanagers en innovators uit de zorg toch een gaatje in hun agenda om naar Future Friday te komen. Ze lieten zich injecteren met de laatste innovatiekennis. Zo kwamen ze erachter hoe je stakeholders kunt betrekken zonder snelheid te verliezen. En hoe je innovatieskills aanleren leuk maakt om je innovatiekracht te boosten. Benieuwd?

Over Future Friday

Future Friday is hét intieme kennisevent voor innovatiemanagers die willen leren hoe ze nog meer uit innovatie kunnen halen. Deze editie was exclusief voor de Zorg.  

Innovatiemanagers van verschillende zorginstellingen, zoals revalidatiecentra en grote ziekenhuizen, volgden hooginteractieve workshops over hun grootste uitdagingen als het gaat om het betrekken van stakeholders tijdens het innovatieproces en het creëren van winnende innovatieteams. Met 15 deelnemers die een groot hart hebben voor innovatie en de zorg, out-of-the-box borrelhapjes en drie takeaways om direct toe te passen was Future Friday weer een knallend succes.

Keynote – Innovatiehartslag voor de zorg

Elke hartslag telt. Helemaal als het gaat om innovatie in de zorg. Want er is weinig tijd. Hoe je dan toch maximale productiviteit uit je teams haalt? Dat weet innovatiestrateeg Sanne Lichtendahl. In haar keynote deelde ze de 5 fundamentele principes voor het vergroten van innovatiekracht: de 5 hartslagen van Friday. 

Duurzame conditie opbouwen
Als fanatiek voetbalster weet Sanne hoe belangrijk het is om met regelmaat te trainen als je goed wil presteren. En dat geldt ook voor innovatie. Je wil een duurzame conditie opbouwen. Hoe zit het met de innovatiehartslag van de deelnemers? De hartslagen werden vergeleken. En gelukkig hoefde er niemand gereanimeerd te worden. Maar voor innovatie kan de hartslag niet hoog genoeg zijn. 

Mensen maken het verschil
Een consistente innovatiehartslag hebben en deze monitoren is belangrijk, daarom hebben alle innovatieprograma’s van Friday out of the Box een vaste hartslag. Zo borg je kennis, focus en tijd: de ingrediënten voor innovatieproductiviteit. De mensen maken uiteindelijk het verschil. Een mooi bruggetje naar de workshops over hoe je belangrijke stakeholders meekrijgt en hoe je innovatiekennis en -skills op een leuke effectieve manier opbouwt. 

Zorgzaam stakeholdermanagement

Stakeholders, ze kunnen de voortgang van jouw innovatieprogramma versnellen, vertragen of zelfs blokkeren. Best belangrijk dus om ze continu te betrekken. Vooral degenen die veel invloed hebben. Maar je hebt al snel te maken met een groot en complex stakeholderveld. Hoe betrek je dan de meest kritische stakeholders, de kopgroep, maar ook alle andere betrokkenen, het peloton?

Slim ontwerp
Innovatieconsultant Jip weet hoe je met slim ontwerp een grote groep mensen meeneemt in zo weinig mogelijk tijd. En dat laatste is fijn voor stakeholders, maar ook voor jou als innovatieteam. Want je bent natuurlijk het liefst zo veel mogelijk bezig met innovatie en zo min mogelijk met eindeloze rapportages, bijpraatsessiess of presentaties.

Versnelling en zichtbaar commitment
Dus deelde Jip haar 5 ontwerpprincipes voor zorgzaam stakeholdermanagement. Met deze principes creëer je urgentiegevoel bij je stakeholders en zorg je ervoor dat elk contactmoment een betekenisvolle leerervaring is met concrete output. Wat dit oplevert? Versnelling en zichtbaar commitment. En dat bereik je al in maandelijkse digitale sessies van 45 minuten. Echt? Ja!

Maximaal respect
Tijd om te ontwerpen. De deelnemers hebben allemaal een eigen workshop ontworpen waarbij je de kennis van een zo groot mogelijke groep stakeholders benut, met maximaal respect voor hun expertise en tijd. Dat is pas echt zorgzaam stakeholdermanagement. Nu nog inplannen die sessies en de hartslag erin houden. Take care of your stakeholders!

Spoedcursus innovatieskills

Wie ook als geen ander weet hoe je betekenisvolle leerervaringen ontwerpt is innovatieconsultant Eline. Maar dan specifiek gericht op het ontwikkelen van innovatieskills. Skills aanleren is namelijk echt wel wat anders dan kennis overbrengen. Vergelijk het met theorie en praktijklessen. Innovatieskills, zoals conceptontwikkeling, zijn net als bloedprikken of reanimeren. Je moet veel oefenen om expertise te ontwikkelen. 

Effectief én leuk
Aan het begin van de workshop deelden de deelnemers hun slechtste leerervaring met elkaar. Van alles kwam voorbij. Van een juf uit groep 3 die geen rekening hield met dyslexie, tot een feedbackgesprek met een manager afgelopen maand nog. De conclusie? Het ligt meestal niet aan de inhoud van de training of les, maar aan hoe het gebracht wordt.

Ontwerpprincipes afvinken
Dat kan anders. Daarom deelde Eline haar visie op leren innoveren. Met haar 5 slimme ontwerpprincipes maak je innovatieskills aanleren effectief én leuk. Met deze kennis gingen de deelnemers in duo’s aan de slag met het ontwerpen van een leerervaring voor het ontwikkelen van de skill: conceptontwikkeling. In tekst en in beeld. Alle ontwerpprincipes afgevinkt? Check!

Gamification toepassen
Tijd voor een quiz, want gamification toepassen om bijvoorbeeld het kennisniveau te testen is één van de principes voor het ontwerpen van een effectieve, leuke leerervaring. Er zijn veel punten gescoord, wat betekent dat de kennis goed is blijven hangen. En als we de deelnemers mogen geloven, was het een succesvolle en leuke leerervaring.

Spoedeisende vragen

Aan het eind van de middag waren er nog een aantal spoedeisende vragen over. Nina Hogeveen faciliteerde het gesprek waarin deze vragen beantwoord werden. Geen ronde tafel, wel 3 experts met persoonlijke adviezen. 

Maar ook onderling werden er waardevolle inzichten en tips met elkaar gedeeld. Mooi om te zien wat er gebeurt als je zo’n groep zorginnovators bij elkaar zet. Dan bruist het van herkenbare situaties en slimme ideeën.

Na 17:00 haalden we de kennis-injectiespuit eruit. Tijd om te borrelen en het weekend in te gaan bomvol met inspiratie en een tikkie meer lef om next-level te innoveren. 

Dus wat ga je morgen anders doen?  

Innoveren in de zorg, dat doe je zo:

  1. Bouw een vaste hartslag in je innovatieproject
  2. Ontwerp stakeholderworkshops van max. 45 minuten
  3. Boost de innovatiekracht van jouw team met leuke leerervaringen

En wat vonden de deelnemers ervan?

Lekker interactief, een hoog speed level en tof om te connecten met vakgenoten. En de vegan hapjes waren ook weer on point. Dankjewel Little World Kitchen!

Waarom Future Friday?

De wereld staat voor enorme uitdagingen, en duurzame verandering is urgent in vrijwel iedere sector. Het is onze missie om een bijdrage te leveren aan deze noodzakelijke vernieuwing door innovatie in organisaties te versnellen. Hiervoor is een collectieve beweging nodig van professionals die opereren als innovators – vernieuwers die buiten de gebaande paden treden om systemen duurzaam te veranderen. Wij beschouwen het als onze missie om innovators te mobiliseren en in hun kracht te zetten.

Dit doen wij met onze strategische innovatieprogramma’s. En natuurlijk met slimme kennisevents zoals de Future Friday’s. Dat is in beton gegoten. We kijken alweer uit naar de volgende.

Wil jij verder sparren over jouw uitdagingen of onze Heartbeatmethode? Neem dan contact op!

📸 Foto’s door: Amy van der Horst

Shots van Future Friday

Sanne Lichtendahl

Eline de Graaff is Innovatieprojectmanager bij Friday out of the Box. Eline ontwerpt en faciliteert out of the box leerervaringen voor innovatieteams. Met haar passie voor innovatie, taal en onderzoek, houdt ze zich het liefst bezig met conceptontwikkeling en data-analyse. Tijd om van het leven te genieten is er ook, als foodie én fanatiek sporter!