fbpx

Future Friday – Innoveren binnen de overheid

door | 8 september 2023 | Innovatiestrategie

Leestijd: 5 minuten

In een wereld waar nieuwe ontwikkelingen zoals artificial intelligence (AI), digitalisering en robotisering razendsnel opkomen, wordt het steeds belangrijker om bij te blijven als overheid. Want de overheid kan hiermee een positieve impact maken op het gebied van onderwijs, veiligheid, werkgelegenheid, mobiliteit, welzijn en volksgezondheid. Wij zien dan ook vooral kansen om te versnellen. En dat doen we als volgt.

Zet 15 innovators van de overheid bij elkaar en de energie spat door het dak. Vandaag hebben we deze innovators in de versnelling gezet tijdens Future Friday. Ben je benieuwd hoe wij zorgen voor tempo in het innovatieproces van de overheid? Check it out!

Over Future Friday

Future Friday is het exclusieve kennisevent voor innovators die willen leren hoe ze innovatie nog sneller naar de werkvloer kunnen brengen. Deze editie stond de overheid centraal. 

Projectmanagers, innovatiemanagers en innovatie-adviseurs binnen verschillende overheden leerden vandaag hoe je de participatie van burgers slimmer en sneller kunt vormgeven met AI. Ook leerden ze wat het belang is van een programmatische aanpak voor innovatie en hoe je gericht blijft op executie in een complex stakeholderveld van burgers, beleidsbepalers en uitvoeringsinstanties. 

Met bijzondere out-of-the-box borrelhapjes waar niets van over bleef, drie take-aways om direct morgen toe te passen en inspirerende nieuwe netwerkverbindingen was Future Friday een knallend succes. 

Keynote – Slimme innovatieprogramma’s voor de overheid

Draagvlak en snelle besluitvorming realiseren binnen het complexe stakeholderveld van de overheid? Dan moet je bij innovatiestrateeg Joey Gonesh zijn. Een goed ontwerp van een innovatieprogramma levert snelheid op. In zijn keynote deelde hij 5 lessen die hij leerde tijdens het ontwerpen van innovatieprogramma’s voor overheden, zoals de gemeente Amsterdam en de gemeente Den Haag. 

Zijn Five Versnellers van Friday voor innovatieprogramma’s binnen de overheid?

    1. Van leidende agenda’s naar een leidende hartslag 
    2. Van iedereen erbij betrekken naar werken met een klein autonoom team
    3. Van stakeholders informeren naar stakeholders het hele innovatieproces actief betrekken
    4. Van standaard vergaderen naar elke samenkomst ontwerpen als een workshop
    5. Van intern uitbesteden naar zelf doen (= ook veel leuker!)

Burgerparticipatie versnellen met design thinking

Innovatiestrateeg Sanne ontwerpt en begeleidt innovatieprogramma’s voor verschillende overheidsinstellingen. Design thinking zit in haar bloed. En laat dat nou net de ideale mensgerichte innovatiemethode zijn voor sociale vraagstukken. Sanne weet hoe je co-creatie met burgers makkelijker, leuker en sneller maakt. 

Burgerparticipatie gedoe? Echt niet.
In haar workshop deelde ze waardevolle inzichten over het betrekken van burgers in alle fasen van een innovatietraject. Ze lichtte drie vormen van burgerparticipatie uit, mét tips om die te versnellen. 

Tijdens de eerste fase van design thinking, de empathie fase, wil je een diepgaand begrip van je burgers ontwikkelen voordat je beleid gaat ontwikkelen. Je kunt dan slim gebruikmaken van ChatGPT. Deze krachtige AI-tool helpt je razendsnel met het genereren van interview protocollen en codeert binnen no-time de onderzoeksresultaten voor je.

In andere fasen, zoals beleidsontwikkeling en validatie, kun je de input van burgers meenemen in slim ontworpen workshops. Dus, wil je de burger centraal stellen en draagvlak creëren?  Richt burgerparticipatie dan in met deze combinatie van tools en technieken.

Very Rapid Protping met AI

Innovatie Projectmanager Jip Paquay is gespecialiseerd in prototyping. Prototyping is onmisbaar in het innovatieproces. Met een prototype kan je jouw idee communiceren, je concept in een vroeg stadium testen bij de eindgebruiker en je bespaart ontwikkelingskosten.

Digitaal komen er steeds meer mogelijkheden om ideeën om te zetten in visuele representaties. En je hoeft allang geen grafisch ontwerper meer te zijn om een indrukwekkend prototype te bouwen. 

In 30 minuten ontdekten de deelnemers de kracht en het potentieel van Artificial Intelligence bij prototyping. Op Ipads gingen ze in duo’s aan de slag met het visualiseren van innovatieve concepten voor een actuele uitdaging: Hoe kunnen we ervoor zorgen dat burgers in Utrecht minder gebruik maken van auto’s? 

Met de AI-tool Mid Journey, een tekst-naar-beeld generator, maakten de deelnemers hoogwaardige afbeeldingen op basis van prompts – eenvoudige tekstuele opdrachten. Verbazingwekkend dat iedereen in staat is om in hele korte tijd van idee naar prototype te gaan. Voor deze activiteit heb je dus geen andere afdeling nodig. Gewoon lekker zelf doen.

3 dingen om morgen anders te doen als innovator binnen de overheid

1. Ontwerp programma’s met slimme versnellers
2. Betrek burgers met handige design thinking technieken
3. Boost je eigen innovatiekracht met AI

Wat de deelnemers vandaag het meest tof vonden? Spelen met de AI-tool Midjourney, de hoeveelheid tools en tips die gedeeld zijn in korte tijd én natuurlijk de unieke onweerstaanbare vegan borrelhapjes. 

Waarom Future Friday?

De wereld staat voor enorme uitdagingen, en duurzame verandering is urgent in vrijwel iedere sector. Het is onze missie om een bijdrage te leveren aan deze noodzakelijke vernieuwing door innovatie in organisaties te versnellen. Hiervoor is een collectieve beweging nodig van professionals die opereren als innovators – vernieuwers die buiten de gebaande paden treden om systemen duurzaam te veranderen. Wij beschouwen het als onze missie om innovators te mobiliseren en in hun kracht te zetten.

Dit doen wij met onze strategische innovatieprogramma’s, incompany trainingen, en out-of-the-box business concepten. En natuurlijk met slimme kennisevents zoals de Future Friday’s. We kijken alweer uit naar de volgende. Ben je erbij?

📸 Foto’s door: Amy van der Horst

Sanne Lichtendahl

Eline de Graaff is Innovatieprojectmanager bij Friday out of the Box. Eline ontwerpt en faciliteert out of the box leerervaringen voor innovatieteams. Met haar passie voor innovatie, taal en onderzoek, houdt ze zich het liefst bezig met conceptontwikkeling en data-analyse. Tijd om van het leven te genieten is er ook, als foodie én fanatiek sporter!