fbpx

Online innovatie workshop: 6x beter dan offline.

door | 22 januari 2021 | Coronaproof innoveren, Design thinking, Faciliteren, Idee generatie

Leestijd: 4 minuten

Remote innovatie workshops. Het is dé manier om in deze tijd complexe problemen als team op te lossen. Toch ervaren sommige managers weerstand tegen dit soort sessies. Toegegeven, ik was ook sceptisch. Maar kan nu stellen dat online innovatie workshops echt voordelen hebben. Sterker nog, we hebben ervaren dat de remote workshops op 6 vlakken beter werken dan hun fysieke variant. In dit blog delen wij deze voordelen met je.

Wat is een innovatie workshop?

Tijdens een online innovatie workshop werk je met 1 of meerdere teams aan een complexe uitdaging. Bijvoorbeeld ’Hoe kunnen we digitaal samenwerken leuker maken?’ Of ‘Hoe blijven we in tijden van crisis nog relevant voor onze klanten?’.

In een innovatie booster van 2,5 uur kom je met elkaar al tot verrassende inzichten en ideeën. Tijdens een online hackathon werk je de ideeën in 2 dagdelen in co-creatie verder uit.  

Remote design sprint voor echte gamechangers

Wil je online samenwerken aan het ontwikkelen van een nieuw product, innovatieve dienst of competitief business model? En deze ook valideren bij je klanten? Dan faciliteren wij je online met een 3 daagse remote design sprint.

Creatieve technieken?

Tijdens de verschillende workshops boor je de kennis van de groep aan en kom je vol interactie tot écht creatieve oplossingen. Daar gebruiken we o.a. deze 46 creatieve werkvormen voor en design thinking technieken. Pre-coronatijd hadden we al onze technieken alleen nog live toegepast. We hebben inmiddels meerdere tools uitgeprobeerd en de werkvormen geschikt gemaakt voor online.

Favoriete tools voor online workshops

Wij werken het liefst met Zoom in combinatie met  Mural voor het faciliteren van innovatie workshops. Zoom is top, vooral vanwege de soepele werking van online break-out-rooms. Mural vanwege de toegankelijkheid van de tool voor deelnemers. Ook als zij wat minder tech-savvy zijn.

 Na 1 jaar volop experimenteren met online workshops, design sprints en hackathons durven we te zeggen: het werkt. Op deze 6 vlakken verslaan de online innovatie workshops zelfs hun fysieke tegenstander.

1. Leesbaarheid van de ideeën 

Als deelnemer schrijf je je ideeën tijdens de online innovatie workshop op digitale post-its. Deze plaats je op een online whiteboard. In de fysieke wereld leidde het ontcijferen van handschriften vaak tot frustratie: “Wat staat hier eigenlijk?” Omdat je op een online whiteboard je idee typt kan iedereen het lezen. Hierdoor werk je efficiënter.

2. Beschikbaarheid van het werk

Een tweede voordeel is dat je na de online workshop toegang houdt tot het digitale whiteboard. Fijn, zo kun je op elk moment nog even door het werk van je team scrollen. Dit is prettig omdat je tijdens workshops soms snel door de stappen heen gaat. Je hebt dan beperkte tijd om stil te staan bij een inzicht dat voor jou belangrijk is.

Vroeger maakte je na een fysieke workshop foto’s van de resultaten. Of de flipover vellen kwamen opgevouwen in je la terecht. Inclusief slecht leesbare handschriften. Nu kun je de workshop via een link nalezen en er op elk gewenst moment op reflecteren.

3. Introverte collega’s dragen meer bij 

Introverte mensen profiteren van online innovatie workshops. De dynamiek is echt anders dan wanneer je fysiek bij elkaar komt. Er is meer tijd om voor jezelf na te denken en je ideeën te formuleren. We merken dat introverte deelnemers zich online minder snel verschuilen achter het rumoer van de groep. Of die ene dominante collega.  

Door de digitale post-its wordt ieders persoonlijke bijdrage persoonlijke goed zichtbaar. Zo zie ik als facilitator snel of iedereen actief bijdraagt en kan ik gericht een interventie doen.

4. Asynchroon werken

Bij een online innovatie workshop hoeft niet iedereen tegelijkertijd beschikbaar te zijn. Je kunt wanneer het jou uitkomt inloggen op het online whiteboard en je ideeën delen. Dit is met name interessant voor teams die over verschillende continenten en tijdszones met elkaar moeten samenwerken. Maar ook voor teams met volle agenda’s, waardoor collega’s nooit allemaal tegelijkertijd online kunnen deelnemen.

5. Opnames

Je kunt online innovatie workshops gemakkelijk opnemen. Zowel MS Teams als Zoom heeft een ‘record’ button. Handig wanneer niet iedereen aanwezig kan zijn. Of wanneer je de uitkomsten met anderen wilt delen. Vraag vooraf wel toestemming aan de deelnemers in verband met privacy.

Let op: als je als facilitator merkt dat het opnemen van de sessie de creatieve vrijheid van de deelnemers belemmert: stop dan de opname.  

6. Synthese

Een grote valkuil van innovatie workshops is dat er niets wordt gedaan met de resultaten. Je kunt de kans op actie vergroten door een rapport te schrijven deze te bespreken met beslissers, zoals een directie. Door te schrijven ontstaan waardevolle nieuwe conclusies en inzichten (synthese). Bij een online innovatieworkshop wordt deze synthese gemakkelijker. Want alle informatie is achteraf digitaal beschikbaar en leesbaar.

Verlangen

Kijk. We verlangen allemaal naar een wereld waarin we elkaar weer mogen ontmoeten, begroeten en aanraken. Ook ik heb weer zin om in de fysieke wereld groepen innovators te trainen, inspireren en begeleiden naar de toekomst. Maar kijk je kritische naar de effectiviteit, dan bieden online innovatie workshops inmiddels bewezen voordelen.

Hulp nodig bij jouw digitale workshop?

Wij hebben ervaring met verschillende typen online innovatie workshops. Je kunt dezelfde resultaten halen als bij een fysieke workshop, mits je het anders organiseert en retegoed faciliteert. Want ook in de online wereld is het vak van faciliteren goud waard. Met onze eigen templates, tools en opzet halen we de creativiteit in alle deelnemers naar boven.

Meer lezen over innoveren op afstand?


Wil je meer weten of een live demo van onze tools?
Neem dan contact op of plan een gratis innovatie consult. 

Tot Friday!

    Sanne Lichtendahl
    Bio Sanne Lichtendahl | Friday out of the Box

    Sanne Lichtendahl is is Innovatiestrateeg en partner bij innovatiebureau Friday out of the Box. Hier ontwerpt en faciliteert ze innovatieprogramma's, innovatietrainingen en creatieve conceptontwikkeling. Zij werkt o.a. voor ziekenhuizen, grote gemeenten, ICT dienstverleners en consultants. Sanne schreef in 2021 het boek 'Innovatie de baas' (S2 uitgevers)en spreekt regelmatig op events en congressen over innovatie en business creativiteit.