Hoe Dijklander Ziekenhuis young professionals opleidt tot zorginnovators
9 Young professionals getraind tot out-of-the-box facilitators
Eerst succesvolle hackathon in het ziekenhuis is een feit
Coachingstraject en verdere opleiding en begeleiding
Ook je eigen workshop ontwerpen?
‘’Als young professionals wilden we graag iets kunnen toevoegen aan onze organisatie. Innovatie is tegenwoordig een hot topic, al helemaal in de zorg. Zodoende zochten we contact met Friday out of the Box. Sanne heeft ons met haar heerlijke energie meer inzichten gegeven in hoe je innovatieworkshops en hackathons kan ontwerpen en begeleiden. ‘’
Over Dijklander Ziekenhuis
9 young professionals: de Watergeuzen
Maak kennis met het bruisende team van negen energieke innovators: de Watergeuzen van het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn. Deze young professionals hebben diverse functies, variërend van adviseur, kwaliteitsfunctionaris, teamleiders en coördinatoren tot fysiotherapeut, geestelijke verzorger en polikliniekassistente.
Hoewel niet alle Watergeuzen ervaring hebben met innovatie, hebben ze stuk voor stuk de drive en positieve energie om een verschil te maken. Samen pakken ze uitdagingen binnen het ziekenhuis op een out-of-the-box manier aan. Sinds COVID-19 is er veel veranderd: de Watergeuzen zijn een beetje vastgelopen. Ze zijn minder zichtbaar en dus ontvangen ze minder aanvragen. Het is tijd om het tij te keren.
‘’Wij als Watergeuzen waren een beetje zwemmende en wisten niet zo goed welke richting we op wilden. Aangezien innovatie in de strategie zit voor de komende 3 jaar werd het idee geopperd om innovatieworkshops te geven in het ziekenhuis. Ik heb contact opgenomen met Friday out of the Box en binnen een week hadden we een intake-gesprek. Er werd echt meegedacht en zo is er een op maat gemaakte incompany training ontworpen die precies aansloot op onze behoeften en vraag. De begeleiding was heel waardevol, van begin tot eind. Het heeft zelfs mijn werkgeluk verhoogd.’’
De uitdaging
De wens vanuit Dijklander Ziekenhuis is om in co-creatie met zorgprofessionals noodzakelijke innovaties binnen het ziekenhuis te ontwikkelen. Emilia Ric-Doe is adviseur Leren en Ontwikkelen en Watergeus. Zij was op zoek naar een training die het team Watergeuzen meer handvatten geeft voor het ontwerpen en faciliteren van creatieve innovatieworkshops om de innovatiekracht van de organisatie een boost te geven.
Deelnemers leren tijdens de training de fundamentals van faciliteren
Deelnemers oefenen met faciliteren in het ziekenhuis en krijgen feedback.
Onze aanpak
De 9 innovators van Dijklander Ziekenhuis volgden een tweedaagse maatwerktraining Innovatieworkshop Faciliteren Fundamentels om in co-creatie binnen het ziekenhuis tot innovatieve ideeën te komen voor complexe uitdagingen, waaronder de uitstroom in de zorg verkleinen en talentvolle medewerkers behouden.
Tweedaagse maatwerktraining voor 9 personen
De Watergeuzen leerden tijdens de eerste trainingsdag de basisprincipes van het faciliteren en het ontwerpen van creatieve workshops. Verder maakten ze kennis met verschillende brainstormtechnieken en tools. Ook werd geleerd hoe je een goede ontwerpvraag formuleert, hoe je een agenda en draaiboek opstelt voor een hackathon en hoe je omgaat met weerstand. En daarna was het vooral veel doen en veel oefenen met faciliteren.
Tijdens de training werkten de Watergeuzen aan hun eigen casus: een out-of-the-box hackathon leren ontwerpen en faciliteren. Er is specifiek voor gekozen om ‘’De Box’’ tijdens dag 1 te gebruiken als trainingslocatie om ieders creatieve brein op te starten. En om te zien en ervaren hoe je van een saaie vergaderzaal een creatieve ruimte kunt maken was de tweede dag in het ziekenhuis.
De resultaten voor Dijklander Ziekenhuis
Boost aan innovatiekracht
Tijdens de training werkten de Watergeuzen met verschillende innovatietools en brainstormtechnieken. Ze hebben veel geoefend en een actief leerproces doorgemaakt. Zo hebben ze professioneler leren faciliteren. De tools en technieken worden nog steeds gebruikt en de gezamenlijke overleggen worden steeds vaker in workshops gegoten.
Er zijn nu meer mensen in het ziekenhuis die out-of-the-box kunnen denken en workshops kunnen ontwerpen en faciliteren. Dit is een grote toegevoegde waarde voor een ziekenhuis dat veel aandacht heeft voor leren en innoveren.
Creatief zelfvertrouwen: durven doen
Na de training hadden de Watergeuzen naast veel kennis en inspiratie ook meer creatief zelfvertrouwen. Door veel te oefenen, fouten te maken en feedback te krijgen is er sprake van een steile leercurve.
Ook heeft één watergeus meegekeken hoe Friday out of the Box een innovatieworkshop faciliteert. Gewoon om het een keer mee te maken en te zien hoe je zo’n sessie vormgeeft, wat de dynamiek van de groep is en hoe je omgaat met weerstand. Dit stapje extra na de training gaf nog meer zelfverzekerdheid en was een enorme meerwaarde.
Succesvolle hackathon
Enkele maanden na het volgen van de training was het moment daar: het ontwerp van de hackathon kwam tot leven. De Watergeuzen faciliteerden in opdracht van HR een hackathon voor 12 collega’s over het onderwerp ‘binden en boeien van young professionals’. De deelnemers gingen in een paar uur van een startvraag naar eerste concepten en prototypes die aan de jury gepresenteerd werden. Mede dankzij de professionele en gedetailleerde voorbereiding, de energie tijdens de sessie en de visuele terugkoppeling na afloop, waren enthousiaste reacties en stralende gezichten het resultaat.
Toegang tot innovatienetwerk
Kom je bij Friday out of the Box dan kom je in ons innovatienetwerk. Zo is er de mogelijkheid om bijvoorbeeld tijdens onze kennisevents te sparren met andere innovators in jouw branche. Ook Dijklander Ziekenhuis was aanwezig op Future Friday ‘innoveren in de zorg’ om innovatieworkshops te volgen en verhalen en ervaringen te delen met andere zorginnovators.
Vervolgprojecten
Naast dat de eindresultaten en winnen concepten van de eerste hackathon editie verder worden uitgewerkt en opgepakt is de aanvraag voor een volgende innovatieworkshop al binnen. Deze workshop wordt gefaciliteerd door een facilitator van Friday out of the Box samen met Watergeus Emilia die zich verder wil ontwikkelen als facilitator. Een mooi vervolg van de training.
”Ik zou tegen alle ziekenhuizen willen zeggen: hackathons, dat moet je gewoon doen. Met een hackathon heb je aan het eind van de dag meteen resultaat en concrete vervolgstappen. Daarbij levert iedereen input. Iedereen wordt gehoord wat ervoor zorgt dat je gedeelde en gedragen oplossingen krijgt. Het is tijdsintensief, maar ook tijdbesparend. Met een hackathon bespaar je namelijk veel vergaderingen en eindeloze besluitvormingsprocessen”.
Visie innovatie Dijklander Ziekenhuis
Als het aan de Watergeuzen ligt, krijgt innovatie een steeds grotere rol in Dijklander Ziekenhuis met als visie voor de toekomst: een eigen innovatielab. Deze young professionals zien het liefst dat er mensen fulltime en non-stop bezig kunnen zijn met innovatie binnen het ziekenhuis.
”Dijklander Ziekenhuis heeft goud in handen: een groep enthousiaste young professionals die zich naast hun drukke baan inzetten voor meer innovatie in de zorg. Tof om te zien met hoeveel enthousiasme en passie de Watergeuzen strategische uitdagingen van het ziekenhuis creatief en multidisciplinair oppakken. Het was onwijs inspirerend om met deze gedreven leergierige zorgprofessionals samen te werken. Misschien heb ik er zelf nog wel het meeste van geleerd.”
Hackathon Dijklander Ziekenhuis
Deelnemers hackathon presenteren hun concepten