Microlearning is een nieuwe, snelle en efficiënte manier van leren die past bij deze tijd. En die past bij innovatie. Want hoe ontwikkel je toekomstgericht en houd je de operatie draaiende? Met microlearnings. Hiermee leer je in kleine gestructureerde stappen. Die goed te combineren zijn met de dagelijkse werkzaamheden. In dit artikel lees je hoe je met korte online leermomenten als team innovatiever wordt.
Wat is microlearning?
Microlearning is nieuwe benadering van leren. Het is gericht op het toepassen van kennis en vaardigheden en wordt in korte hapklare brokken aangeboden.
Het doel van microlearning is om kennis over te dragen en daar snel resultaat mee te behalen. Op een zo efficiënt mogelijke manier. Je focust per leermoment op het behalen van 1 doel of taak.
Waarom leren innoveren met microlearning?
Wij zien dat bedrijven in deze tijd graag willen bewegen en creativiteit willen aanjagen. Want de wereld om ons heen verandert snel. Zo zoeken marketingafdelingen naar innovatieve mogelijkheden voor leadgeneratie, HR-afdelingen naar nieuwe manieren van samenwerken en IT-afdelingen naar slimme technologieën.
Allemaal naast de reguliere werkzaamheden, waar al druk op ligt. Dat kan met microlearning.
Onze innovatie microlearnings
Onze microlearnings zijn wekelijkse lessen van maximaal 2 uur. Gericht op het leren van 1 doel of onderwerp. Online, live en interactief. Met tussen de lessen door steeds 1 gerichte huiswerkopdracht, zodat je het direct toepast. Zo leer in je innoveren in kleine herhalingen. Snel en effectief.
We hebben microlearnings ontwikkeld voor de volgende trainingen:
Voordelen van onze microlearning programma’s
De belangrijkste drie voordelen van microlearning zijn:
- Je bouwt een leerritme op, zo vergeet je de inhoud minder snel
- Je kunt het integreren in je dagelijkse of wekelijkse flow
- Het is superefficiënt (en leuk, laten we dat ook niet vergeten)
Voorbeeld: ons programma voor Design Thinking Fundamentals
Zo ziet het microlearning programma van Design Thinking Fundamentals eruit:
Eerst bepalen we samen de uitdaging: welk complex probleem wil je oplossen met design thinking?
Daarna volgt je team 8 online lessen waarin 1 stap van onze design thinking methode wordt behandeld. Dat pas je die week toe met een huiswerkopdracht.
Na 10 weken heb je gezamenlijk 1 iteratie design thinking afgerond.
Resultaat
Je hebt een nieuwe innovatiemethode geleerd en een belangrijk probleem (deels) opgelost. Met respect voor jullie drukke agenda.
Zin in een wekelijkse les over creativiteit en innovatie?
Heb je zin gekregen om in kleine stappen, casegericht te leren innoveren met je team? Plan dan een videocall, ik laat je graag een demo zien van onze innovatie microlearnings.
Tot Friday!
Sanne Lichtendahl is is Innovatiestrateeg en partner bij innovatiebureau Friday out of the Box. Hier ontwerpt en faciliteert ze innovatieprogramma's, innovatietrainingen en creatieve conceptontwikkeling. Zij werkt o.a. voor ziekenhuizen, grote gemeenten, ICT dienstverleners en consultants. Sanne schreef in 2021 het boek 'Innovatie de baas' (S2 uitgevers)en spreekt regelmatig op events en congressen over innovatie en business creativiteit.