Multidisciplinaire teams komen steeds vaker voor. Ik help als innovatiecoach multidisciplinaire teams beter samen te werken. Zo behalen ze hun doelen gemakkelijker. In dit artikel leg ik uit wat een multidisciplinair team is. Daarnaast vertel ik je waarom dit team waardevol is. En als laatste geef ik je de stappen om zelf een multidisciplinair team samen te stellen.
Wat is een multidisciplinair team?
Een multidisciplinair team is een team met leden van verschillende afdelingen. Je kunt hierbij denken aan medewerkers van de afdeling ict, marketing, finance of planning- en uitvoering. Wanneer gebruik je nu een multidisciplinair team? Bij innovatieprojecten is een multidisciplinair team eigenlijk altijd een goed idee.
Waarom is een multidisciplinair team een goed idee?
Stel je ontwikkelt een nieuw product. Dan zal een marketeer vooral letten of hij het product geloofwaardig kan communiceren. Een ict-medewerker bekijkt of het ontwikkelen van het product technisch mogelijk is. Een collega van de planning en uitvoering is misschien geïnteresseerd in het logistieke proces. Door samen te werken in één team ontwerp je betere producten. Want je houdt rekening met ieders belang.
Multidisciplinair team: de drie voordelen
Ik zie in mijn eigen praktijk drie voordelen van multidisciplinaire teams. Hier zijn ze.
1.Multidisciplinaire teams creëren draagvlak
Goede ideeën worden niet automatisch geaccepteerd door de organisatie. In populair engels wordt dit het ‘not invented here’ syndroom. Als je mensen niet betrekt bij het ontwerp dan accepteren nieuwe dingen moeilijker. Maak ze dus onderdeel van het eerste moment: het idee generatie proces.
Spelers betrokken
Je kunt het ‘not invented here’ syndroom voorkomen met in een multidisciplinair team. Want je hebt de belangrijkste spelers al betrokken doordat je 1 team hebt opgezet. Dus heb je draagvlak. Dit draagvlak is met name belangrijk bij innovatieprojecten. Want als je echt iets nieuws ontwikkelt, dan verandert er vaak iets in de manier van werken.
Schuld geven
In 2017 begeleidde ik een team dat werkte aan de verbetering van de Hogesnelheidslijn. Treinen stranden regelmatig en we waren naarstig op zoek naar een oplossing. In het multidisciplinaire team zaten engineers van Nedtrain, analisten van NS Reizigers en projectleiders van ProRail.
Het viel me op dat de teamleden elkaar niet de schuld gaven. Sterker nog, ze bedachten gezamenlijk een oplossing. Nedtrain, NS Reizigers en ProRail accepteerde de oplossing omdat de oplossing door het multidisciplinaire team ontworpen was.
2.Multidisciplinaire teams leren sneller
Multidisciplinaire teams leren sneller. Dit ontstaat met name als ze ook vaker fysiek samen werken. Iemand van de afdeling finance die jaren maar met financials samenwerkt leert niet zoveel meer. Maar wanneer je wordt blootgesteld aan andere, en dus nieuwe teamleden dan leer je weer meer. Des te intensiever je samenwerkt des te groter dit effect.
Onzekerheid
Bij innovatieprojecten geldt dat je nog sneller kunt leren. Deze projecten kenmerken zich door veel onzekerheid. Als team moet je elke keer onverwachte problemen zien op te lossen. Elk opgelost probleem voegt weer wat aan je bestaande kennis toe.
Frustratie
Ik herinner me een ander multidisciplinair team. In het team ontstond frustratie en onbegrip door een terugkerende bedieningsfout in de trein. Dus planden we een aparte sessie. Één teamlid legde uit wat er aan de hand was. De mede-teamleden reageerden positief. Ze begrepen ineens beter waarom het zo lastig was. Eén teamlid zei het volgende:
“Ik heb me niet voldoende gerealiseerd dat een voor mij eenvoudige
instructie voor iemand anders moeilijk te begrijpen is.”
3.Multidisciplinaire teams zijn resultaatgerichter
Een goed samengesteld multidisciplinair team levert meer resultaten op.
1+1 = 3
Bij het ontwerpen van een nieuw product is het slimmer om medewerkers bij elkaar in één team te zetten. Doordat ieder zijn eigen expertise inbrengt zal het ontwerp en de ontwikkeling van het nieuwe product beter zijn. Denk maar aan het sommetje 1+1=3.
Goede match
Met de juiste mensen aan tafel zorg je ervoor dat het team tempo kan blijven maken. Je hoeft niet te wachten op derden, maar je kunt zoveel mogelijk samen oppakken. Let op! Check goed of je team wel een goede match is met de uitdaging waar je voor staat. Het heeft geen zin om finance uit te nodigen als je idee totaal geen financiële aspecten heeft.
Legal en privacy
Ik herinner me nog dat ik een nieuw innovatief product ontwikkelde met smartphones en GPS. Stom genoeg was ik vergeten de afdeling legal en privacy uit te nodigen voor het project. Wat bleek? Er zaten serieuze privacy-risico’s aan het idee. Dus liep het project vertraging op. Met een beter samengesteld multidisciplinair innovatieteam hadden we sneller resultaten geboekt.
Multidisciplinaire teams samengevat
Een multidisciplinair team is een van de sleutels tot succesvoller vernieuwen. Door met meerdere disciplines samen te werken aan het ontwerp en ontwikkeling van je product of business model creeer je meer draagvlak, leer je sneller en ben je ook productiever.
Ik wens je veel succes met opzetten van je innovatieteam.
Tot Friday!
Jip werkt als projectmanager en business innovator bij Friday out of the Box. Hier ondersteunt zij de consultants met de planning, creatieve conceptontwikkeling, klantonderzoek en het visualiseren van innovatieve oplossingen in (digitale) prototypes. Jip heeft een passie voor ontwerp.